.

Wednesday, May 26, 2010

DUIT!!

Xsalah kan nak cr rezeki..ak pon xkesah kalau 2 rezeki die..Orang kate rezeki datang dr mane2, mmg betol la, tp betol ke caranye, xrase mcam riak ke kalau bgambar dengan duit, bkan nak kate xcaye, klau da bjaye 2 blanje2 la mmbe kn (sempat lagi 2) tp mcam aishh btol ke?..xdela kalau la btol lakan 1 hari bleh dapat RM**** joyang kaki..abes 2 buat ape ko keje..baek cr minah mane ko bekenan kawen lpak2 kat umah smbil maen PS..kn bes.. sory la kn xde niat pon sebenarnye nk ckap bnde ni tipu, mmg la xtry lagi,mst ko nak ckap mcam ni kn "ko x try lagi lg mau kecoh" btol kn?..fine ak bkan xnak try, cbe fikir pnjang ak juz laburkan modal hnye brape ratus n duduk bawah orang n cari orang bgambar dgan duit RM50 yang bbntuk kipas (entah duit sape kn) pastu nk promot brang ape?..ko ckap cr orang duduk bawah ko pastu cari lagi orang cari n cari n cari..kejenye 2 jek..mmg nmpak mudah tp ape sebenarnye yang ko promot kan? stakat bgambar dgan duit RM50 ak pon bole..xde palk nmpak ko bgambar ngan banglo @ kereta mewah (tapi ak nak caye la plak kn)..bkan ape cara ko nk cari rezeki lebih mmg ad.. bgus jgak la.. tp btol ke ko tau ape produk yang cbe ko jual.. ak xnmpak byang ape2 pon psal produk.. ayat ko mst selalu mcam ni "nak dpat wang tmbahan, knp xpcaye?..da cbe ke?.." 
btol kn?..ad x ko sebut produk ko time 2?..xde kn?..yg ko harapkan orang join bwah ko n ko dpat komisyen..kan2?.ak nk tnye klu adik ak drjah 6 bole join x?.. ahahaha gurau je..tp ak rase mmg boleh kn?..satu keturunan ak pon bole kn?.. sory la ak ni mmg jahat mulut sikit bkan xnak percaye.. xpela kalau betol jgan marah2 k. salute kt ko sbab bjaye.. tp ak ni jenis waspada.. blan x pcaye jz waspada je.. boleh kn?.. mulut ak ni jahat kn?..ske hati jek nak ckap ape tp itu care ak,,bterus terang kan bagus..

p/s : maaf penulisan ni xde kne mngena dgan rakan terdekat..gambaran yang ad dlam penulisan ni da ckop mmbatyangkan dr orang yang sebenar.. :)

5 ulasan:

elly said...

Yer saya bersetuju dengan ulasan penulis blog ini. Sifat tamak antara punca utama dan tak terkecuali golongan professional juga berminat dengan skim2 ini. Baru2 ini sahabat saya menyebarkan message tru facebook dan berbunyi seperti " Dapat rm100 setiap hari..syoknya. Nak jadi camni sila msg saya". Disebabkan naluri ingin tahu saya pun msg kembali sahabat saya ni. Hurmm..sangat kecewa konsepnya sama seperti saudara luahkan di atas.Walaupun proses penipuan tidak nampak jelas, namun saya dapat rasakan ada kejahatan di situ..tak mustahil satu hari nanti di atas sifat tamak tu boleh menyebabkan kita hilang 3 kali ganda dari nilai rm100 sehari tu.Dan percaya atau tidak saya pernah terbaca satu blog yang merupakan nukilan pelajar bekas sekolah agama dan blognye berdasarkan penulisan Islam. Penulis ini malah rasa suatu konsep ini satu sifat 'sharing the money'.Penulis ini juga menyatakan apa salahnya berkongsi duit umpama bersedekah..hurmm..banyak cara lain yang boleh digunakan untuk bersedekah. Seharusnya mereka ini harus merujuk yang arif dari membuat andaian yang mungkin memberi interpretasi yang salah pada golongan muda amnya...teringat pada zaman study, sekumpulan skim cepat kaya yg kebanyakan terdiri daripada student ni akan melepak di kedai mamak dan cuba mempengaruhi student lain. Bila tak join mereka pulak menemplak " Korang tanak join takpe esok kalo takde duit time keje ke jangan terhegeh2 cari kami". Dua tahun selepas itu syarikat tu merundum jatuh. Hanya senyuman sinis saja saya ukirkan.(sekali2 jadi mulut jahat penting esp tuk org yg suka memaksa join bende ni)..:)

ChEEky MONkey said...

bukan nak kate ape..xde plak name produk yang d jualnya..dieorang tarik orang bkan nak jual produk tapi dieorang juz sruh join bisnes..apekah kes 2..baek join paty tapawe..ha3..(sangat jeles dengan gambar duit RM50 bbntuk kipas) "adakah duit die!!" susa nak ckap..kalau la btol bnde alah 2..kalah la bill gates lepas ni..donald trump pon da bole tamat kan ranacngan The Apprentice die..cukup la sekadar kaye budi bahasa, ni x, nk sruh join bisnes da ilang budi bahase anda kn?..sronok dengan telatah mereka ni..teruskan usaha tuk jadi kaya..menipu itu DOSA!!

zxara said...

haha.. tu la pasal.. makin menjadi2 lak skarg nih .. hampeh gila. tengok bukti pon ala2 cam xde. dahtu stakat cari org join.. kan ke buduh tu.. bek aku jual kacang kat skola2 lagi real..

Anonymous said...

btl3....aq paling bengan kalo org kata blm cube blm taw....kalo aq cuber,pastu bankrupt..saper nak amik taw...nnti tyme 2 ko nak bz la..nak meeting la..duit aq da lebur....mmgm btl,kalo x cuber mana nak taw..kalo btl rmi yg da cuber dan berjaya....kenapa ekonomi malyasia mcm nie jer..x naik2 pun...mkn rmi gak org miskin...x kan da kaya senyap sorang2....kan~~ jgn la guner ckp mcm 2..alergik aq...sakit atie dtg tetiber biler org kata blm cuber blm taw....aq ni ader mata...nmpk aper yg jadik....kalo ko tipu org buta mgknla dpt...haish...jahat x jahat la mulot cik empunya blog..kiter ckp bnda btl...

ChEEky MONkey said...

he3..maaf kn saye kalau bermulut jahat..bermulut manis pon knkdang bdose..PERINGATAN klu betul 1 hari boleh dapat RM**** cbe kire sebulan da berape?..bnyak kn?..persoalan knp orang lain jd top billionair xnmpak pon muke mereka..xde kn?..he3,,saje jahat mulut untuk kebaikan..

Post a Comment