.

Tuesday, August 10, 2010

bulan puasa


hari ni 11 ogos 2010 da setat puase..bile setat je pengumuman hari berpuase mak n abah aku mule la sibuk2 tuk memilih juadah bersahur..yeahh..bile time bulan puase je teringat mase kecik2 puase..kecik-kecik mane la boleh tahan nak puase 1 hari, kenkadang bleh lupe aritu puase..curik2 makan la, tekorek idong la, mandi sungai lpas 2 kentut dalam air (alasan nak ponteng puase)..tapi biler time kecik2 dulu biler kite tengok kawan2 kononnye termakan mesti korang ckap "ala x sengaje xbatal"..kan2?..hahahaha..biler setat je piuase mak mak, akak akak, mak cik mak cik, sibuk semuanye nak tempah baju raye (alasan tkot baju x siap)..yag budak2 sibuk nak simpan duit nak beli mercun (ak pon same jgak)..dulu mase kcik2 biler time sahur ak mmg x suke bab 2..perghh nak kne bangun pagi lpas 2 makan n sambung tido..boleh nagis ak mase kecik2 dlu sbab xnak bngun sahur..tapi bab yang paling best biler da start bab menghias rumah dengan pelita..time 2 mmg berdentum la satu kampung dengan bnyi mercun, meriam (ak ad maen), bunge api (dulu2 RM1 20 btang)..zaman semakin maju, kalau dulu pacak je kayu then letak pelita..tapi sekrang siat ad buat bentuk masjid lagi kat depan umah..best kan biler tibe bulan puase ni..kalau dulu time buke maen mkan je..siap ad yang tgu luar umah nak dgar azan..ha3da mkan kenyang2 lpas 2 x larat nak bangun..huuu~~sekarang biler da blaja jaoh..dok pon jaoh dr kluarga setat je puase time 2 la lagu raye pon setat pasang (baru 1st puase 2)..time buke pon save2 je nak makan..mee sebungkus ngan air sebungkus..biler balik kg lepas geram sruh mak masak asam pedas ngan tom yam..hahahaha..blan puase ni yang best makanan ia..macam2 kaler ad..rasenye same jek..huuuu~~ xkisah la ape pon yang penting blan puase tetap kene puase..korek idong batal puase, makn siang hari kne naek van mayat, yang penting benda yang wajib jgan lupe dilaksanakan..

SELAMAT BERPUASA :)

2 ulasan:

mifh @ Hadi said...

salam ramadhan :) slmt bpuasa

ChEEky MONkey said...

salam ramadhan jgak ;)

Post a Comment